Reünie familie Stockbroeck

KESSENICH – Op zaterdag 14 september (1985 -r) wordt in Kessenich een familiereünie gehouden van de afstammelingen van Johan Stockbroeck, die tijdens de vijftiende eeuw als meier in de heerlijkheid Kessenich leefde. Er worden zeker 200 afstammelingen verwacht van familietakken uit Düsseldorf, Kessenich, Nederweert, Stevensweert en Wessem.

De reünie begint ’s morgens om halfelf met een bijeenkomst op het kerkplein van Kessenich. Om elf uur volgt een eucharistieviering voor de overleden familieleden in de Sint Martinuskerk. Daarna volgt een kennismakingsreceptie in de zaal Vriendenkring met aansluitend een warm buffet. ’s Middags om drie uur staat een wandeling naar Stockbroeckshof nabij de grens met Thorn onder leiding van Jean Stockbroekx op het programma. Tenslotte is er nog een koud buffet.

Document

Jean Stockbroekx is pedel van de Rijks Universiteit Limburg te Maastricht. Hij houdt zich al bijna tien jaar bezig met de genealogie van zijn familie en heeft de aanknoping van de familie Stockbroekx met de Belgische tak gevonden. Uitgangspunt hierbij is een document over Johan van Stockbroeck die op 31 mei 1443, die genoemd staat als meier en leenheer. Aan dit document bevindt zich ook een zegel van Johan van Stockbroeck. Uit een diagonale streep op dit zegel leidt stamboomvorser Jean Stockbroekx af dat zijn voorvader Johan van Stockbroeck een buitenechtelijk kind was uit het geslacht der graven an Heinsberg-Loon.

Tussen Kessenich en Thorn ligt de Stockbroeckshof. Het is de grootste en oudste boerderij van Kessenich. In 1975 werd daar door de huidige eigenaar Pierre Lemmens-Rutten de mergelblok-resten van een torenburcht blootgelegd. Het goed met gewelfde kelders was vroeger omgeven door grachten. Ook was er een ophaalbrug. Reeds in leenregister van de heerlijkheid Kessenich (circa 1400) wordt het Stockbroeckshof vermeld als bondig leen (bondgenoot) van de heerlijkheid Kessenich-Bronshorn. De bewoners van Stockbroeckshof bekleedden belangrijke ambten, voornamelijk aan het stift van Thorn. Stockbroeckshof was ook een laatbank. Dat is een middeleeuwse landbouwuitbating waaraan talrijke boeren verbonden waren.

Afstammelingen die deel willen nemen aan de reünie op 14 september kunnen contact opnemen met L. Stockbroeck aan het Molenwegske 6 te Kinrooi (België), telefoon 09-3211566522.

Aan dit krantenartikel is nog een notitie bevestigd dat over de vermelde opgraving gaat:

Torenruïne aan Stockbroeckshof, gelegen aan de Thornderweg te Kessenich.

Na opgraving door Hubert Heymans bleken het de resten te zijn van een middeleeuwse toren die behoorde bij Stockbroeckshof. De grachten, die deze toren eens omringden werden reeds vroeger gedempt. De muren hebben een dikte van 1m en hun afmetingen bedroegen 8,80m en 6,45m. Door middel van de scherven dateert hij ten vroegste uit de 14